Försäkringskassan, Del 2

Fick svar från Försäkringskassan att inkomsten visst stämde med 2009 och jag ska definitivt betala tillbaks bostadsbidraget.

Satt och funderade länge på hur jag kunde ha fått ihop 81 000 kronor på ett år när jag fick 4 400 kronor i månaden (vilket blir 52 800). Till slut listade jag ut att jag fick retroaktivt för några månader i 2008. Pengarna kom i juli 2009 då allt kom på en gång, så de räknar med de pengarna också.

Saken är den att även om man räknar hela årsbeloppet så är det ju bara runt 6 700 kronor i månaden. När man har en månadshyra på 3 800 som jag hade då, så kan jag inte riktigt se att man skulle klara sig utan bostadsbidrag.

Jag har levt på vad som mer eller mindre är existensminimum i flera år. Inte har jag haft några extra 7 000 (det de vill ha tillbaks) som jag kunnat slänga i något sparkonto. Snarare har jag behövt låna pengar av familj för att klara vardagen.

Men nu vill Försäkringskassan ha tillbaks sina 7 000 (med ränta), och jag har inga pengar att ge dem.

Har skrivit ett brev med en överklagan, men jag har inget större hopp om att de skriver av skulden.

Jag blir så trött. Varje gång det verkar som att jag är på väg att komma ikapp med pengar så händer det något. Jag har äntligen en månadsinkomst – i alla fall tills min utvecklingsanställning tar slut – och med min bror som inneboende trodde jag att jag skulle kunna ha lite extra pengar.

Men då fick jag brev från CSN att jag ska betala tillbaks 3 000 i kvartalet. (Missförstå mig rätt här; självklart vill jag betala tillbaks mitt CSN lån – men nu vill de ha väldigt mycket pengar på väldigt kort tid då jag hade nedsatt i flera år pga min låga inkomst.)

När jag äntligen förlikat mig vid tanken på att den lilla tusenlappen i månaden jag hoppades kanske kunna spara – eller i alla fall en 500 kanske.. skulle gå till CSN i stället.. så kommer brevet från Försäkringskassan.

Det känns som om jag aldrig kan “catch a break”.

Vill inte bara klaga, men sådant gör att jag bara vill sätta mig i ett hörn och storgrina. Man ska orka att ta itu med allt pappersarbete också, och förmodligen ändå få ett “nej, du ska betala”.

Usch.

This entry was posted in In Swedish. Bookmark the permalink.

2 Responses to Försäkringskassan, Del 2

 1. Hannah says:

  Ekonomiska problem är ungefär det värsta som finns. Jag hoppas att det löser sig snart! Kanske med en lottovinst! ;)

  • Stora Syster Dyster says:

   If only :P

   Folk säger att pengar inte gör en lycklig, och det är säkert sant. Men det gör definitivt att man slipper oroas en hel del.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>